Mei evenementen!

Home / Agenda / Mei evenementen!
Mei evenementen!

Zie hier een selectie evenementen die in de maand mei 2019 worden georganiseerd. Neem even de moeite deze te lezen.

Lentemarkt zaterdag 11 mei

Op Zaterdag 11 mei is de 24e editie van de Lentemarkt op de Markt rond de Grote Kerk. Traditioneel staat de Markt weer vol met leuke kramen en activiteiten. Verkoop van bloemen en planten. Voor kinderen is er van alles te doen; GRATIS een mini-kinderboerderij, bloemendraaimolen, koekjes versieren, Popcorn, Suikerspin Circus Hannes. Ook kunt u de toren van de Grote kerk beklimmen en gewogen worden op de oude weegschaal in de waag, genieten van lekkere hapjes en drankjes. De Lentemarkt wordt georganiseerd door de (bewoners) Vereniging Historische Markt Vlaardingen (VHMV).

Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Locatie Markt, voor de Grote Kerk
Organisatie Vereniging Historische Markt Vlaardin
Website www.marktvlaardingen.nl

Molen Aeolus open voor publiek

Elke laatste zaterdag van de maand is de Molen Aeolus open voor publiek. Dit jaar is de molen geopend op de volgende dagen:

zaterdag 25 mei, zaterdag 29 juni, zaterdag 31 augustus, zaterdag 28 september, zaterdag 26 oktober en zaterdag 30 november.

Locatie Kortedijk 16
Organisatie Molen Aeolus
Website www.aeolus.nl

Verzamelaar van verhalen. Topstukken uit de collectie van Jan Anderson

Wat is de relatie tussen een 18e -eeuwse koperen tabaksdoos, een duwslee uit de 19e eeuw, een Art Deco vaas, Flipje van Tiel en de jas van J.D. Rockefeller? Deze bijzondere voorwerpen komen uit de omvangrijke en unieke collecties van Jan Anderson en zijn nu te zien in Museum Vlaardingen.

Jan Anderson is verzamelaar van verhalen. Al meer dan 60 jaar verzamelt de eigenaar van het gelijknamige Streekmuseum alles over de geschiedenis van Nederland en die van Vlaardingen in het bijzonder. Van prenten en boeken tot allerlei originele voorwerpen. De persoonlijke verhalen van Anderson maken zijn collectie waardevol en uniek. Zijn verzamelingen zijn niet alleen te zien in het Streekmuseum, maar vaak ook buiten Vlaardingen. Zo worden de stukken regelmatig uitgeleend aan andere musea, of worden ze gebruikt als rekwisieten in films.

Speciaal voor Museum Vlaardingen heeft Anderson een selectie gemaakt van 50 topstukken, voorzien van een persoonlijk verhaal. De verrassende en veelzijdige tentoonstelling ‘Verzamelaar van verhalen’ geeft niet alleen een inkijkje in de omvangrijke verzamelingen van Jan Anderson, maar laat ook zien wat hem als verzamelaar inspireert.

“Bewaren is niet alleen terugkijken, het is ook vooruitzien.” (Jan Anderson)

De tentoonstelling is te zien van 22 december 2018 – 6 mei 2019.

Locatie Museum Vlaardingen
Organisatie Jan Anderson
Website www.bibliotheek.vlaardingen.nl

Luikse Markt

In 2019 kun je twee keer per maand naar de Luikse markt op het Veerplein:- Zondag 5 en 19 mei.


Open schip Zeillogger de Balder VL92

VL 92 Balder varend erfgoed uit Vlaardingen

De visserij is, zoals voor velen wel bekend, voor Vlaardingen heel belangrijk geweest. Vanaf de middeleeuwen tot de 19e eeuw leefden de Vlaardingers voornamelijk van de visvangst. Van de honderden zeilloggers die er in die periode in Nederland gebouwd zijn is er slechts nog één over gebleven. Namelijk de in 1912 in Vlaardingen op de scheepswerf  van A. de Jong aan de Havenstraat gebouwde haring zeillogger De Balder. Na vele omzwervingen is hij ca. 30 jaar geleden door het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam gekocht voor 1 € en deels gerestaureerd. Sinds 2006 beschikt Vlaardingen over dit uniek stuk maritiem erfgoed. Het beheer is ondergebracht bij Stichting Zeillogger Balder VL92. Recentelijk is de Balder ingrijpend gerestaureerd en grotendeels in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht. De Stichting houdt zich naast het onderhoud van het schip bezig met kennisoverdracht over deze schitterende schepen en het werken en leven ten tijde van de haringvisserij. Dit doet zij met behulp van vele vrijwilligers met kennis en ervaring op diverse vakgebieden. Naast haar fysieke presentatie op haar vaste ligplaats aan de Westhavenkade tegenover het Visserijmuseum Vlaardingen organiseert de Stichting van april tot en met september o.a. Open Dagen (donderdags van 13.00 – 15.00 uur) op de Balder onder begeleiding van rondleiders. De rondleiders vertellen scholieren en andere gasten uitgebreid over de werking van het schip tijdens de visvangst en de historie van de Balder. Daarnaast worden diverse maritieme evenementen in Nederland, maar ook in België bezocht. Verder worden er diverse vaartochten georganiseerd voor groepen of individuele gasten. Voor geïnteresseerden is het programma hiervan en nadere informatie over o.a. data, tarieven en aanmelding voor deelname aan de vaartochten op de website van Zeillogger De Balder te vinden: https://www.zeilloggerbalder.nl/.

Datum  Op donderdags
Website https://www.zeilloggerbalder.nl/

Weekmarkt

Woensdag & zaterdag
Doorgaans op woensdag & zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur op het Veerplein en Schoutplein (alleen op woensdag).
Locatie Veerplein & Schoutplein
Datum Woensdag & zaterdag